VÅR WEBSCHEMA/BOKATRÄNABLI MEDLEM
Friskis & Svettis Linköping

10

oktober 2015


Livet som funkis.

Friskis fantastiska funktionärer betyder allt för föreningen. Funktionärerna kör pass, tar emot i receptionen och guidar och peppar i gymmet. De ger mer. Men de får också mer. Läs mer om varför Marcus, Linda, Jonas och Matilda engagerar sig.
 

På gång

lördag 17 oktober 2015
Träningens dag. Gratis träning för alla.


tisdag 20 oktober 2015
Infomöte kl. 18.30 för dig som är det minsta nyfiken på att bli funktionär.


fredag 23 oktober 2015
DJ i gymmet i Tannefors kl. 17–19.


lördag 31 oktober 2015
Halloween-spin med Anna Björk kl. 15 i Kanonhuset.


onsdag 4 november 2015
Infomöte kl. 18  för dig som är det minsta nyfiken på att bli funktionär.


fredag 13 november 2015
DJ i gymmet. Medlemsmingel med mat, dryck och snack.

 
Nytt på träningsfronten

Ta med alla du känner och kom på Träningens dag 17 oktober. Gymmen står öppna hela dagen och det finns massor av pass att välja på. Och allt är gratis.


Träning med fokus på mage, rumpa och lår – häng på Malin och Maria på tisdagar kl. 18 i Multihallen, Tannefors. Ingen föranmälan.

 
Tre frågor

Friskis gillar forskning om träning.


Att alla på Friskis tror på träning och att det ger ett härligare liv är ingen nyhet. Men det pågår också mycket spännande forskning kring vad träning kan göra för nytta vid speciella sjukdomar och tillstånd. Just nu pågår tre forskningsprojekt som har sin träning hos oss på Friskis. Ett för att se om och hur träning kan minska klimakteriebesvär, ett för att testa om träning kan påverka kognitionen vid hörselnedsättningar. Och det tredje om träning under pågående cancerbehandling kan minska besvär. Pernilla Sandström – som också är instruktör på Friskis – jobbar i forskningsprojektet om träning under cancerbehandling och svarar här på några frågor om det.

Vad är det för forskningsprojekt som du jobbar med?

Det är det projekt som heter Physcan och går ut på att sammanlagt 600 cancerpatienter ska träna på Friskis&Svettis i Lund, Uppsala och Linköping. Deltagarna i undersökningen har bröst-, prostata- eller tjocktarmscancer och alla tränar under pågående cancerbehandling.

Vad är syftet med projektet?

Huvudsyftet med studien är att se om träning har effekt på den speciella trötthet – fatigue – som cancerpatienter ofta drabbas av i samband med behandling.

Vad är Friskis roll i projektet?

Vi tränar deltagarna i fyra olika grupper; låg- eller högintensiv träning med eller utan beteendestöd. Alla tränar styrka två gånger i veckan i gymmet, sex olika övningar med olika intensitet och belastning. Deltagarna får även lära sig att styra sin konditionsträning som de sedan utför på egen hand. I den högintensiva gruppen tränar man intervaller på 80–90 % av sin pulsreserv, som är skillnaden mellan maxpulsen och vilopulsen, minst två gånger i veckan. I den lågintensiva gruppen räcker det med promenader på 40–50 % av sin pulsreserv under minst 150 minuter per vecka. Studien ska också ta reda på om man behöver extra stöd för att upprätthålla sin träning under de 24 veckor man deltar.

Nyheter

 

Bli funktionär!
Vill du ge mer? Och få mer? Friskis Linköping har 240 fantastiska funktionärer. Men nu behöver vi bli fler. Kom på något av våra infomöten om du är det minsta nyfiken. Vi letar extra mycket efter ledare till barn- och juniorträning.

Läs mer

 

Träna med jobbet
Ta med personal, arbetskamrater eller kompisgänget till oss. Vi skräddarsyr upplägget efter era önskemål. Träning står förstås på programmet men det kan kanske också vara en workshop eller föreläsning. Och självklart schysst fika eller mat.

Läs mer

 

Följ oss på Instgram och Facebook
Häng med oss på Facebook och Instagram så får du koll på vad som är på gång. Vi finns på friskislinkoping.Och använd gärna #friskislinköping så blir det ett härligt bildflöde från träningen.

Läs mer

Träna effektivt, roligt och precis hur du vill.

Friskis&Svettis Linköping

Telefon Tannefors:
013-12 30 92

Telefon Kanonhuset:
013-12 91 90

E-post:
gunilla@linkoping.friskissvettis.se

Hemsida:
friskissvettis.se/linkoping

Redaktion

Can Aktulga, Mikaela Gidlund, Emma Karlsson, Gunilla Lindeberg,
Toomas Piirimets, Lotta Utterström, Desiré Östergren

Avregistrering

Vill du inte ha fler nyhetsbrev? Klicka här!